ازدواج امر مقدسی است که اگر با انتخاب آگاهانه همراه شود، مطمئنا میتواند زمینه آرامش هریک از زوجین را فراهم کند، اما مشکل اینجاست که هزینههای بالای مراسم جشن عروسی، تأمین جهیزیه و مانند آن جوانان را از ازدواج میترساند، در حالی که میتوان این پیوند مقدس را بهصورتی بسیار آسان نیز برگزار کرد.
به گزارش خبرنگار آفتاب دل، ازدواج امر مقدسی است که اگر با انتخاب آگاهانه همراه شود، مطمئنا میتواند زمینه آرامش هریک از زوجین را فراهم کند، اما مشکل اینجاست که هزینههای بالای مراسم جشن عروسی، تأمین جهیزیه و مانند آن جوانان را از ازدواج میترساند، در حالی که میتوان این پیوند مقدس را بهصورتی بسیار آسان نیز برگزار کرد.
علاوه بر آن، مدتی است که موضوع ازدیاد نسل و فرزندآوری به بحث داغ روز تبدیل شده است و بسیاری از جمعیت کشور نگران این موضوع هستند؛ جمعیتی که در جوانترین دوره خود به سر میبرد و مشکل، تازه از چند سال دیگر با افزایش سن جوانان کنونی و رسیدن به مرز سالمندی آغاز میشود.
این موضوع از دغدغههای رهبرمعظم انقلاب اسلامی نیز هست و بارها بر لزوم ازدیاد نسل تأکید کردهاند. به همین دلیل نیز دستگاههای مختلف و رسانهها تلاش مضاعفی در زمینه فرهنگسازی این موضوع آغاز کردهاند.
کردستان نیز از این موضوع مستثنا نیست و اکنون که ازنظر رشد جمعیت وضع چندان مناسبی ندارد، تلاشهایی برای ترغیب خانوادهها به فرزندآوری درحال انجام است. در زمینه موضوعهایی مانند آسان گرفتن ازدواج و افزایش جمعیت با «مسعود محمدی» کارشناس پژوهش و آموزش سازمان تبلیغات اسلامی کردستان به گفتوگو نشستیم که در ادامه میخوانید.
دیدگاه اسلام درباره ضرورت ازدواج چیست؟
ازدواج ازنظر اسلام امر مقدسی است و این موضوع درست برعکس مسیحیت است که تقدس را در تجرد میداند. در اسلام ازدواج از چند جنبه مقدس است که نخستین وجه آن را میتوان جنبه تربیتی روح انسان دانست، چراکه ازدواج یک نوع کمال و پختگی برای روح انسان محسوب میشود که این کمال جز از طریق تأهل، به دست نمیآید.
به بیان دیگر اگر یک مرد یا یک زن تا آخر عمر مجرد بماند، ولو اینکه تا آخر عمرش ریاضت بکشد، نماز بخواند و روزه بگیرد و روزگارش را به مراقبه و جهاد با نفس بگذراند، همچنان یک نوع خامی در روح آن انسان مجرد وجود دارد که نمیتواند از آن فرار کند. دلیل این خامی نیز این است که آن فرد مجرد است و فرقی هم نمیکند که زن باشد یامرد. به همین دلیل است که اسلام، تأهل را سنت میداند و یکی از جنبههای آن، تأثیر در تربیت و پختگی روح انسان است.
ازسوی دیگر اسلام، ازدواج را امری مقدس میداند، چراکه معتقد است سبب تحکیم می شود، نه اینکه تنها موضوعی برای ارضای غریزه جنسی باشد. جنبه دیگر تقدس ازدواج از نگاه اسلام نیز این است که اعتقاد دارد ازدواج سبب صمیمیت و وحدت میشود.
امروزه با تغییر سبک زندگی مردم، شاهد کاهش ازدواج در جامعه هستیم و بسیاری از جوانان به دلایل مختلف تن به ازدواج نمیدهند. چرا جوانان ما از ازدواج گریزان شدهاند و بسیاری از آنها ترجیح میدهند مجرد باقی بمانند؟
ازدواج و تشکیل خانواده که در قرآن کریم بسیار به آن سفارش شده، همواره بهعنوان مقدمه تشکیل نهادی کهن و بنیادی، از اهمیت زیادی برخوردار بوده است، اما درچند سال اخیر به دلیل وجود مشکلات مالی و موضوعهایی از جمله بالا رفتن هزینههای مراسم جشن عقد و عروسی، تهیه وسایل اولیه زندگی و مانند آن، بسیاری از جوانان از ازدواج فرار میکنند. دراین میان عامل اصلی که سبب میشود جوانان از ازدواج گریزان شوند، چشم و هم چشمی و تجملگرایی است که متأسفانه جامعه دچار آن شده و این امر مقدس را به سوی تجردگرایی، سوق داده است.
زندگی تجملاتی سبب شده است که هزینههای ازدواج نیز افزایش یابد. ازسوی دیگر بسیاری از جوانان، دلیل اصلی ازدواج نکردن را بالا بودن هزینهها عنوان میکنند. چه راهکارهایی را برای ازدواج آسان پیشنهاد میکنید؟
ازدواج را نباید سخت گرفت و بهترین روز زندگی را با چشم و هم چشمی و زیاده خواهی، به کام زوجین تلخ کرد. با این مقدمه برای ازدواج آسان میتوانم چند نکته را بیان کنم که به ازدواج آسان و پرهیز از تجملات ختم میشود. تأسی به ازدواج حضرت علی(ع) و حضرت فاطمه(س) و الگو قرار دادن آنها از راهکارهای ازدواج آسان برای جوانان است. درحالی که 2شخصیت بزرگ جهان اسلام، یکی از سادهترین ازدواجهای تاریخ را به ثبت رساندهاند، جوانان چرا باید این همه در مراسم خود اسراف کنند؟
مبارزه با تجملگرایی و برپایی جشنهای پرهزینه و مجلل، چشم و هم چشمی و خودنمایی، پایین آوردن توقعات و بلند پروازیهای بی جا، آشنا کردن مردم با نظر دین در مورد آسانگیری ازدواج و همچنین ارتقای سطح ایمان آنان، ممکن است از راهکارهای ازدواج آسان باشد و مردم با توجه به این موضوعها، کمتر درگیر خرجهای کمرشکن مراسم عروسی شوند.
با توجه به روند پیر شدن جامعه و کاهش نسل جوان، برای تشویق مردم به افزایش جمعیت چه تلاشهایی باید انجام شود؟
در ابتدا باید گفت که یکی از راهکارهای اصلی برای ترویج فرهنگ افزایش جمعیت و تشویق مردم به تحقق این موضوع مهم، فراهم کردن زیرساختهاست که سبب میشود مردم نسبت به فرزندآوری تشویق شوند. البته موضوع افزایش جمعیت یک برنامه چندبعدی و فراتر از حرکت و اقدام یک قوه یا وزارتخانه ویژه است، چراکه اجرای این برنامه و تحقق هدفهای موردنظر دراین بخش، عزم 3 قوه را طلب میکند.
چه راهکارهایی برای افزایش جمعیت پیشنهاد میکنید؟
برای تحقق این موضوع نیاز است که با ارائه تسهیلات ویژه ازسوی دولت برای فرزند دوم و سوم مانند ارائه مسکن، بیمه، پرداخت حداقل هزینههای دوران حاملگی تا 5 سالگی نوزاد و همچنین افتتاح حساب آتیه برای نوزادان به مردم کمک کرد تا به فکر فرزندآوری باشند.
افزایش درآمدها و کاهش هزینهها، منفور دانستن طلاق و تک زیستی و افزایش احساسات و عشق در خانوادهها برای پایداری زندگی زناشویی، الگو قرار دادن سبک زندگی اسلامی- ایرانی و فرهنگسازی میان مردم از طریق رسانهها نیز بخش دیگری از این راهکارهاست. ازسوی دیگر باید با حمایت از ازدواج جوانان و ایجاد تسهیلات ویژه برای ازدواج آنها زمینه را برای افزایش میزان جمعیت شهری و روستایی مهیا کرد.
بعد از فرمایش رهبرمعظم انقلاب اسلامی درباره افزایش نسل، رسانههای کشور و استان اقدام مناسبی برای فرهنگسازی دراین بخش انجام دادهاند؟
فرهگسازی و تشویق مردم به افزایش نسل، شرایط ویژه ای میطلبد و آن هم این است که باید اجماع نظری صورت گیرد تا بتوان به اهداف موردنظر دست یافت. همچنین باید تکاپوی نخبگان دانشگاهی و اصحاب رسانه در این زمینه بیشتر شود و همه، طرفدار چنین سیاستی باشند. نباید همه بار این مسئولیت را به دوش صداوسیما بیندازیم و فقط از دور نظارهگر و منتقد رسانه ملی باشیم، بلکه باید راهکارهای مناسب را دراین زمینه ارائه دهیم تا بتوان براساس آن برنامهریزی و برنامههای مؤثرتری اجرا کرد. یادمان باشد که امیدواری، توکل به خداوند و داشتن دید مثبت نسبت به نظام آفرینش و جهان هستی، سبب میشود تشویق شویم و درک کنیم که از عهده فرزندان بیشتری بر میآییم. باید این نگاه را در جامعه نهادینه شود.
نویسنده: غریبه رحیمی